«Η Μαγεία Του Θεάτρου! »

Γράφει η Σοφία-Αλεξάνδρα Τσώλη

Το θέατρο είναι η πρωταρχική μορφή έκφρασης των βαθύτερων συναισθημάτων των ανθρώπων. Όλα άρχισαν όταν κατά την διάρκεια των διονυσιακών μυστήριων κάποιος αποσπάστηκε από το μυστήριο και άρχισε να κάνει διάλογο με το πλήθος, παίρνοντας παράλληλα το ρόλο του Θεού. Ο διάλογος του Θεού με τους ανθρώπους δημιούργησε το Θέατρο. Έτσι ξεκίνησε η τέχνη της ηθοποιίας, της τέχνης που «ποιεί» τα ήθη των ανθρώπων και κατευνάζει και τα πιο άγρια αισθήματα, αυτής που μπαίνει βαθιά στο υποσυνείδητο του ανθρώπου και του καθαιρεί τα ένστικτα. Οι αρχαίοι μας πρόγονοι κατασκεύασαν το θέατρο έτσι ώστε να μοιάζει με ανεστραμμένο θόλο, με μισό αυγό, μια που για αυτούς το μισό αυγό – θέατρο βρίσκεται στη γη και το άλλο μισό αόρατο – αυγό βρίσκεται στον ουρανό. Μέσα από το θέατρο, το αυγό ολοκληρώνεται και ο άνθρωπος ενώνεται με το θείο.

    Θέατρο:  Το Θέατρο όντας προσομοίωση της ανθρώπινης πραγματικότητας αποτελούσε ανέκαθεν έναν διαδραστικό τρόπο διαπαιδαγώγησης και ψυχαγωγίας των πολιτών. Η αναπαράσταση γεγονότων της καθημερινότητας των ανθρώπων φέρνει τον θεατή  “πιο κοντά στον εαυτό του” και τον βοηθά να κατανοήσει καλύτερα τις καταστάσεις που, ο ίδιος, βιώνει.
Ακόμα κι όταν κυριαρχεί το σουρεαλιστικό στοιχείο σε ένα έργο- γεγονός που συνηθίζεται στο θέατρο- η ταύτιση του θεατή δεν παρακωλύεται  καθώς κάθε τι σουρεαλιστικό στην τέχνη αποτελεί έκφραση συναισθημάτων η σκέψεων που διέρχονται από την φαντασία στην πραγματικότητα μέσω της δημιουργίας. Γεγονός στο οποίο έγκειται  η μαγεία της τέχνης και κατ’επέκταση η μαγεία του θεάτρου.

Χάρη στο γεγονός αυτό, το θέατρο καταφέρνει να  αντικατοπτρίζει την πραγματικότητα και παράλληλα να την ξεπερνά!

Ηθοποιός: Μία ψυχή με χίλια σώματα! Χίλιες ψυχές σε σώμα ένα!

Νέα εικόνα (9)

Ηθοποιός σημαίνει να μπορείς να νιώσεις, να ενσαρκώσεις και να προβάλλεις με αυτοπεποίθηση προσωπικότητες που δε σου ανήκουν. Να αποβάλλεις κάθε κομμάτι του χαρακτήρα σου, κάθε κίνηση, κάθε αντίδραση, κάθε νεύμα δικό σου, να καταπνίξεις κάθε δικό σου συναίσθημα και να μάθεις να νιώθεις και να αντιδράς σαν άλλος!
Ηθοποιός είναι αυτός που ενώ παίζει δεν σου αφήνει περιθώριο να σκεφτείς  πως υποκρίνεται.

Μέσα από την προσπάθεια κάποιου να ενσαρκώσει μία άλλη προσωπικότητα, καταφέρνει κι ο ίδιος να γνωρίσει καλύτερα τον εαυτό  του. Να καταλάβει μέσα από την αντίθεση ή την ταύτισή του, με στοιχεία του εκάστοτε ρόλου, ποιος είναι στ’αλήθεια κι εκτός αυτού… να καταλάβει τους ανθρώπους!

Author: Enimerosi

Share This Post On

Leave a Reply