Φοιτητές μόνο στα χαρτιά

Του Αντώνη Ψαριανού

 

Μέσα σε όλο τον πανικό των πολιτικών εξελίξεων ανακοινώθηκαν προ ημερών και τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων, όπου άνοιξαν τους δρόμους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για χιλιάδες μαθητές. Βέβαια, το πόσοι θα καταφέρουν τελικά να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αντί να ελαχιστοποιείται, αυξάνεται χρόνο με τον χρόνο.

Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα ολοένα και χειροτερεύει, με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls. Το τρίτο -και χειρότερο- μνημόνιο υπογράφτηκε και εκατομμύρια συμπατριώτες μας ζουν στην αβεβαιότητα και το χάος. Αυτές είναι όμως οι συνθήκες, μέσα στις οποίες οι γονείς καλούνται να αντεπεξέλθουν και να σπουδάσουν τα παιδιά τους.

Δίχως αμφιβολία ελάχιστοι είναι πλέον εκείνοι που μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους σε μια επαρχιακή πόλη για σπουδές, ιδιαίτερα όταν βρίσκονται σε μεγάλο αστικό κέντρο. Το αποτέλεσμα της κακής οικονομικής κατάστασης; Τα παιδιά μεταβαίνουν στις πόλεις των σχολών που επέτυχαν στις πανελλαδικές προκειμένου να εγγραφούν, αλλά η φοιτητική τους σταδιοδρομία ολοκληρώνεται σε αυτό το ταξίδι. Παρότι μεν, δεν θα ακολουθήσουν τις παραδόσεις της σχολής, πραγματοποιούν την εγγραφή τους, διότι ακόμα κι έτσι τους επιτρέπεται η παροχή του πάσο, της ιατρικής περίθαλψης κ.α. Έτσι, επιστρέφοντας στα σπίτια τους είναι υποχρεωμένοι να σχεδιάσουν το δικό τους «αύριο» που δεν θα περιλαμβάνει -τουλάχιστον για το συγκεκριμένο έτος- την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Το φαινόμενο αυτό το έζησα ο ίδιος την περσινή χρονιά στο Τμήμα Ψηφιακών Μέσων & Επικοινωνίας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων. Σημαντικός αριθμός εισαχθέντων πραγματοποίησε απλά την εγγραφή και αποχώρησε, αδυνατώντας να καλύψει τα έξοδα συντήρησής του στην Κεφαλονιά. Άλλοι βέβαια, κατέθεσαν αιτήσεις για μετεγγραφές προκειμένου να μεταβούν σε πόλεις πιο κοντά από την μόνιμη κατοικία τους. Ωστόσο, και αυτή η προοπτική με τα τωρινά δεδομένα του Υπουργείου Παιδείας συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες, αφού τα κριτήρια συνεχώς αυξάνονται και οι δικαιούχοι ελαττώνονται.

Συνοψίζοντας, η χώρα βιώνει μια απ’ τις σημαντικότερες κρίσεις της σύγχρονης ιστορίας της όμως κανείς δεν αποσκοπεί στην αναδιάρθρωση της παιδείας. Η παιδεία δεν βρίσκεται καν στις πρώτες επιλογές της κυβερνητικής ατζέντας και γι’ αυτό δεν πρόκειται να υπάρξουν άμεσα σημαντικές αλλαγές. Οι φοιτητές θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη προσοχή και μέριμνα από τις εκάστοτε Κυβερνήσεις, διότι σε αυτήν την ηλικία είναι που πλάθεται βήμα-βήμα το μέλλον της χώρας.

Το μορφωτικό επίπεδο των Ελλήνων «πάσχει» και οι συγκυρίες όχι μόνο δεν ευνοούν την βελτιστοποίησή του, αλλά με την συνεχόμενη μείωση του παιδιών που συνεχίζουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση το επίπεδο υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο.

Αν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τη νοοτροπία αυτής της κοινωνίας που συνεχώς βυθίζεται πιθανότατα θα πρέπει να έχουμε κατά νου τα λόγια του Νέλσον Μαντέλα: «Η εκπαίδευση είναι το πιο ισχυρό όπλο που μπορείς να χρησιμοποιήσεις, για να αλλάξεις τον κόσμο»..

 

Author: Enimerosi

Share This Post On

Leave a Reply