ΑΓΧΟΣ ΚΑΙ…. ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ!

 

Γράφει η Μαρίνα Αλιφιέρη

 

Ως άγχος ορίζουμε το γνωστό σε όλους δυσάρεστο συναίσθημα που νιώθουμε κάθε φορά που αισθανόμαστε ότι πλησιάζει ένας ‘κίνδυνος’ ή ‘απειλή’ ή ένα γεγονός μεγάλο σε σχέση με αυτά που θεωρούμε ότι μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Ο σκοπός του είναι να μας κινητοποιήσει για να αντιμετωπίσουμε τον κίνδυνο, σε υπερβολικό βαθμό όμως μπορεί να κάνει τη ζωή μας δυσάρεστη.

Το άγχος που νιώθουμε εκδηλώνεται μαζί και με άλλα συναισθήματα, όπως το φόβο, την αγωνία, αλλά και τη θλίψη ή το θυμό. Όταν αισθανόμαστε άγχος χτυπάει η καρδιά πιο γρήγορα και πιο δυνατά, νιώθουμε την αναπνοή να γίνεται επίσης πιο γρήγορη και δύσκολη, να θολώνουν τα μάτια, να ιδρώνουμε, να νιώθουμε ζαλάδα, ναυτία ή κόμπο στο στομάχι.

H σκέψη μας αποκτά δυσάρεστο περιεχόμενο και συχνά δυσκολευόμαστε να εστιάσουμε την προσοχή μας κάπου και να συγκεντρωθούμε σε αυτό που κάνουμε. Η συμπεριφορά μας αλλάζει. Αισθανόμαστε υπερένταση και μπορεί να νιώθουμε  ακραίες αντιδράσεις χωρίς προφανή λόγο όπως φωνές και κλάμα. Οι εξετάσεις είναι ένα σημαντικό γεγονός της μαθητικής μας ζωής. Ειδικά οι πανελλήνιες εξετάσεις  έχουν ιδιαίτερη σημασία σε σχέση με άλλες εξετάσεις.

Για αυτό το λόγο προκαλεί και έντονο άγχος. Το άγχος για τις πανελλήνιες αφορά κυρίως τη διαδικασία της εξέτασης. Πιο συγκεκριμένα: Τι θέματα θα πέσουν; Θα είναι δύσκολα ή εύκολα; Θα τα βγάλω πέρα; Θα καταλάβω την ερώτηση; Θα θυμηθώ εκείνη την ώρα την απάντηση; Θα μείνω ψύχραιμος; Κι αν κολλήσει η σκέψη μου; Ακόμη αφορά και την πιθανή αποτυχία.

Πιο αναλυτικά: Κι αν δεν τα καταφέρω; Τόσος κόπος χαμένος; Πώς θα αντιδράσουν οι γονείς μου; Οι καθηγητές μου; Κι αν γίνω ρεζίλι στους συμμαθητές μου; Κι αν απογοητεύσω όσους πίστεψαν σε μένα; Τι θα αξίζω αν δεν τα καταφέρω; Θα αντέξω την αποτυχία; Τι θα κάνω μετά; Σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στην ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι εξετάσεις και ειδικά οι πανελλήνιες εξετάσεις, για την κοινωνία, την οικογένεια αλλά και τον κάθε εξεταζόμενο μαθητή.
Όσον αφορά στην οικογένεια, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που η οικογενειακή ζωή περιστρέφεται και οργανώνεται γύρω από το διάβασμα και την επιτυχία του μαθητή στις εξετάσεις. Γίνεται μια μεγάλη ‘επένδυση’ οικονομική και συναισθηματική από την οποία η οικογένεια περιμένει τη μέγιστη απόδοση. Για τον κάθε μαθητή οι εξετάσεις μπορεί να έχουν μια ιδιαίτερη σημασία ανάλογα με το στόχο που προσπαθεί να πετύχει μέσα από αυτές, γενικά όμως όλοι επηρεάζονται από την οπτική της οικογένειας και του σχολείου πάνω σε αυτό το θέμα.

Για κάποιους είναι απλά μια αναπόφευκτη διαδικασία για να τελειώσουν το σχολείο. Για άλλους είναι η ευκαιρία για να σπουδάσουν ένα αντικείμενο που τους ενδιαφέρει να ασχοληθούν επαγγελματικά με αυτό. Για άλλους είναι σημαντικό να δουν την προσπάθειά τους να ανταμείβεται. Αρκετοί μαθητές ταυτίζουν την επιτυχία στις πανελλήνιες με την αξία τους ως άτομα, θεωρούν δηλαδή ότι αξίζουν κάτι μόνο αν πετύχουν. Έτσι έχουν πολύ υψηλές απαιτήσεις από τον εαυτό τους και πιέζονται για υψηλές επιδόσεις.

 

 

Author: Enimerosi

Share This Post On

Leave a Reply