3ο Θερινό Σχολείο στην Κεφαλονιά.

Γράφει η Στεφανία Βασιλειάδου.

 

Μεγάλο ενδιαφέρον είχε το 3Ο Θερινό Σχολείο που διοργανώθηκε στις 25-30 Μαΐου 2015 στο ΤΕΙ Ιονίων Νήσων με θέμα «Κοινωνική Οικονομία» στα πλαίσια του Υποέργου «04»: «Στοχευμένες Δράσεις Ενίσχυσης και Προβολής της Κεφαλονιάς» της πράξης «Ανάδειξη του Τεχνολογικού Ιδρύματος Ιονίων Νήσων ως Διεθνούς Πόλου Εκπαίδευσης και Καινοτομίας».

Ο θεσμός του Θερινού Σχολείου ξεκίνησε πριν πέντε χρόνια και γίνεται  κάθε χρόνο. Οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως πτυχιούχοι, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν στην κατοχή τους μεταπτυχιακά, εργαζόμενοι σε διάφορους κλάδους και ακόμα σπουδαστές του τμήματος Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας του Τ.Ε.Ι. Ιονίων Νήσων και κάτοικοι του νησιού.

Το πρόγραμμα κατανεμήθηκε σε έξι επιμέρους θεματικές ενότητες μια για κάθε ημέρα, με επτάωρες και οκτάωρες διαλέξεις:

  1. «Βασικές Έννοιες και Αρχές της Κοινωνικής Οικονομίας και Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας»
  2. «Οικονομικό Περιβάλλον, Αξιοποίηση Πόρων και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα»
  3. «Οργάνωση και Διοίκηση Κοινωνικών Επιχειρήσεων»
  4. «Κοινωνικά Δίκτυα και Συνεργεία Κοινωνικών Επιχειρήσεων» από τον Δρ. Γιώργο Πιερράκο.
  5. «Συμβουλευτική Ενδυνάμωση»
  6. «Χαρακτηριστικά του Κοινωνικού Επιχειρηματία»

Ενώ οι ομιλητές που παρουσιάστηκαν στους εκπαιδευόμενους κατά σειρά ήταν: Μανώλης Χρυσάκης, Βασίλης Χρονόπουλος, Γιώργος Πιερράκος, Μάρκος Σαρρής, Πέτρος Γιαννουλάτος, Παρασκευή Μπουφούνου

Με το πέρας του Θερινού Σχολείου, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αξιολογήσουν το σεμινάριο, από πλευράς εκπαιδευτών, εκπαιδευόμενων, υποδομής και θεσμού γενικότερα ενώ έλαβαν και πιστοποιήσεις για την παρακολούθηση του. Οι εντυπώσεις που άφησε το Σχολείο στους εκπαιδευόμενους ήταν πολύ θετικές και υποστηρικτικές, ενώ παρουσίασαν ενδιαφέρον να εμβαθύνουν στον τομέα της Κοινωνικής Οικονομίας και  Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ενώ θα ήθελαν να ασχοληθούν ξανά με κάποια παρόμοια εμπειρία στο μέλλον.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πραγματοποίηση τέτοιων εκδηλώσεων ξεφεύγοντας από το πρόγραμμα σπουδών για το ΤΕΙ Ιονίων Νήσων είναι μια πολύ σπουδαία κίνηση που μπορεί να το αναδείξει και να προσελκύσει ακόμα περισσότερους ενδιαφερόμενους.

Author: Enimerosi

Share This Post On

Leave a Reply