Τσίπρας: Δυνατή η συμφωνία, αλλά όχι εις βάρος συντάξεων – επιδομάτων

Γράφει η Ιωάννα Ντουρντουρέκα

 

Σε συνέντευξή του στην Corriere della Sera, ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίζεται αισιόδοξος ότι μία συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί, αλλά τονίζει ότι αυτό δεν θα γίνει εις βάρος συντάξεων και επιδομάτων.

Η ιταλική εφημερίδα έχει δώσει στη συνέντευξη τον τίτλο «Τσίπρας, αυτοί είναι οι όροι μας» -η λέξη όροι δεν αναφέρεται από τον έλληνα πρωθπουργό και δεν εμφανίζεται πουθενά αλλού στο κείμενο.

Ο κ. Τσίπρας λέει ότι βλέπουμε τώρα τις επιπτώσεις της ακολουθούμενης πολιτικής στην Ευρώπη και τονίζει ότι θα πρέπει αυτή να αλλάξει για να σωθεί η Ελάδα και η Ευρώπη. «Εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να διαχειριστεί μία τόσο μικρή χώρα (σ.σ. όπως η Ελλάδα), τότε τι θα κάνει με την Ισπανία και την Ιταλία; Έχουμε υποφέρει περισσότερο απ όλους» λέει ο έλληνας πρωθυπουργός.

Αναφέρεται, επίσης, στην αυριανή συνάντηση που θα έχει με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ, στην οποία, εκτιμά πως θα γίνει απολογισμός της προόδου που έχει επιτευχθεί έως τώρα.

«Θα θέσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα» για τη συμφωνία, λέει ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας: «Θέλουμε να βάλουμε οριστικό τέλος σε αυτή τη φρικιαστική συζήτηση για το Grexit που αντικατοπτρίζει εδώ και χρόνια το πρόβλημα της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη».

«Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορούν να αποτρέψούν ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας και την ίδια στιγμή να παρέχουν ένα βιώσιμο μεσοπρόθεσμο όσον αφορά την αποπληρωμή του χρέους, προκειμένου να φέρουν την Ελλάδα πίσω στις αγορές πιο γρήγορα από ό, τι μπορείτε να φανταστείτε» τόνισε ο έλληνας πρωθυπουργός.

Επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει μία πλήρη πρόταση, περιλαμβάνων και μέτρων που έχουν συμφωνηθεί στις διαπραγματεύσεις των τεχνικών κλιμακίων του Brussels Group.

Ο κ. Τσίπρας σημειώνει πως «το Grexit θα ήταν η αρχή του τέλους για την Ευρωζώνη». Δηλώνει ότι «το πρόβλημα είναι ότι κάποιοι είναι απρόθυμοι να αναγνωρίσουν ότι οι μεταρρυθμίσεις των τελευταίων πέντε χρόνων στην Ελλάδα έχουν αποτύχει, διότι αυτό θα κόστιζε. Η Ευρώπη και οι θεσμοί πρέπει να αναγνωρίσουν ότι η λιτότητα έχει αποτύχει. Δεν είναι μια εύκολη απόφαση, αλλά πρέπει να σκεφτούμε το οικονομικό κόστος μιας διαρκούς κρίσης ή, ακόμα χειρότερα, το ιστορικό κόστος μιας αποτυχίας».

«Μετά από πέντε χρόνια λιτότητας είναι αδιανόητο να είμαστε υποχρεωμένοι να καταργήσουμε τις χαμηλότερες συντάξεις και τις επιδοτήσεις που πλήττουν τους φτωχότερους πολίτες. […] Να καταργήσουμε την επιδότηση για τη θέρμανση, ενώ άνθρωποι πεθαίνουν από το κρύο» είπε ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας ότι αυτές είναι προτάσεις που η κυβέρνηση δεν μπορεί να δεχθεί, γιατί θα αποτελεί πλήγμα για την Ευρώπη της δημοκρατίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης «στην οποία κάποιοι από εμάς εξακολουθούν να πιστεύουν με παθος» -όπως είπε.

Παράλληλα, ξεκαθαρίζει ότι δεν προβλέπει ούτε επιδιώκει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και καταλήγει σημειώνοντας «δεν θα απογοητεύσουμε τους Έλληνες».

ΠΗΓΗ: tovima.gr

Author: Enimerosi

Share This Post On

Leave a Reply