Με τα μάτια στραμμένα στην συνάντηση Μέρκελ – Ολάντ – Γιουνκέρ

 

Γράφει η Ιωάννα Ντουρντουρέκα

 

Με τον πρωθυπουργό να βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με ηγέτες στο πλαίσιο της γεφύρωσης της απόστασης μέχρι την συμφωνία, επανεκκινούν σήμερα οι συζητήσεις στις Βρυξέλλες, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο Brussels Group.

Οι ευρωπαίοι αξιωματούxοι βρίσκονται με τα μάτια στραμμένα στο Βερολίνο και στην συνάντηση που θα έχει η καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ η Ελλάδα και οι εξελίξεις των διαπραγματεύσεων αναμένεται να είναι το θέμα συζήτησης.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο είναι πολύ πιθανό σήμερα το βράδυ να συζητηθεί ένα προσχέδιο συμφωνίας των τριών θεσμών μεταξύ των ηγετών, το οποίο στην συνέχεια θα παρουσιαστεί στην ελληνική πλευρά σαν μία βάση συμφωνίας. Ωστόσο, ο ίδιος δεν  επιβεβαιώνει ύπαρξη συμφωνίας από την Τρόικα που να έχει αποσταλεί στην Αθήνα καθώς η σημερινή συνάντηση των τριών ηγετών θα παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των πραγμάτων.  Άλλωστε, σύμφωνα με πληροφορίες απο την πλευρά των θεσμών, τις τελευταίες μέρες έχει σημειωθεί μικρή πρόοδος, ενώ και στελέχη της κυβέρνησης σημειώνουν ότι μέχρι στιγμής δεν έχει κλείσει κάποιο θέμα. Χθες η μέρα ήταν κενή και από σήμερα οι συζητήσεις εντατικοποιούνται με στόχο της ελληνικής πλευράς αύριο-μεθαύριο να αρχίσει η συγγραφή των κειμένων της συμφωνίας.

Την  ύπαρξη ενός εγγράφου συμφωνίας MOU ( Memorandum of Understanding) που έχει αποσταλεί στην Αθήνα,  δεν επιβεβαίωσε ούτε η Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία μίλησε για “εγγραφολογία” θέλοντας να τονίσει ότι πολλά έγγραφα ανταλλάσσονται μεταξύ των ευρωπαϊκών και ελληνικών αρχών. Η ίδια τόνισε ότι ενώ οι συζητήσεις στο Βrussels Group συνεχίστηκαν όλο το Σαββατοκύριακο και συνεχίζονται και σήμερα “δεν είμαστε ακόμη εκεί’ αναφερόμενη σε επικείμενη συμφωνία.

Η ίδια η εκπρόσωπος τόνισε ότι η προθεσμία με την οποία δουλεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι αυτή της λήξης του προγράμματος στις 30 Ιουνίου. Όμως την προηγούμενη εβδομάδα είχε καταστεί σαφές στο Euroworking Group ότι για να προλάβει να γίνει κάποια εκταμίευση μέσα στον Ιούνιο, η συμφωνία θα πρέπει να γίνει κοντά στο τέλος της εβδομάδας καθώς αλλιώς δεν θα υπάρχει ο απαιτούμενος χρόνος για όλες τις διεργασίες που χρειάζονται  όπως έγκριση από μία σειρά κοινοβουλίων μεταξύ άλλων.

Τα θέματα των διαπραγματεύσεων είναι το δημοσιονομικό κενό και η αλλαγή του καθεστώτος στον ΦΠΑ, το ασφαλιστικό, τα κόκκινα δάνεια και τα εργασιακά, καθώς και οι μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων.

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

 

Author: Enimerosi

Share This Post On

Leave a Reply